Consell de Barri d’Hostafrancs

El centre cívic del Casinet d’Hostafrancs va acollir, dimecres a la tarda, el Consell de Barri d’Hostafrancs. En el seu informe, la regidora del Districte de Sants-Montjuïc, Laura Pérez va començar puntualitzant que tot i el reconeixement arquitectònic que ha rebut la plaça dels Països Catalans, “no hem parlat de què s’hagi de fer una reforma, ja que és competència d’ADIF”. També va referir-se al nou hotel que s’està construint al carrer de Creu Coberta: “És una llicència que se’ns va escapar de la moratòria que proposava el PEUAT”. Respecte al comunicat que ha fet la CUP on denuncia irregularitats en el procés administratiu i on demana que l’Ajuntament revoqui la llicència de la construcció del nou hotel, Pérez assegurava que “s’està estudiant per donar resposta des de l’àrea d’ecologia, però de moment no podem aturar les obres de construcció, perquè aquestes estan dins de la legalitat”.

Davant el trasllat del servei de radiologia al CUAP de Manso i que fins ara s’oferia al Centre d’Atenció Primària de Numància, la regidora va dir que “seguirem l’evolució d’aquest canvi i veurem els inconvenients que ens pot portar”. I finalment, va mostrar la seva preocupació per l’anunci que han fet arribar als veïns del carrer Leiva dient que no se’ls renovarà el contracte de lloguer, “estan expulsant als veïns i hi ha maneres que ens semblen del tot il·lícites i poc ètiques”, per això “seguirem els procediments des de l’Ajuntament i si cal apel·larem a altres institucions de més capacitat”.

També es va informar de les activitats de dinamització que s’estan projectant a les places del barri des del passat mes de novembre. Josep Espín, vicepresident del Consell de Barri, va avançar que aquest mes d’abril “continuarem dinamitzant les places on volem que participin entitats del territori, centres educatius que puguin oferir noves propostes de com volen el barri d’Hostafrancs”.

A la sessió també es va oferir una xerrada informativa on es va explicar com es treballa, des del Servei d’Inserció Social (SIS), a la ciutat i a Hostafrancs. Un servei d’assistència a les persones sense sostre i aquelles que s’han quedat sense un domicili fix, a les que se’ls garanteix una estabilitat habitacional. Diversos dels educadors, formats per psiquiatres i infermers, es troben a peu de carrer i s’encarreguen de mantenir un vincle amb aquestes persones a les quals se’ls ofereix anar en un alberg o iniciar un pla de treball de tipus social. Segons Marina Mañas, de l’equip del SIS, hi ha 138 persones localitzades en tot el districte, i “Hostafrancs és el barri que menys persones hi ha localitzades, concretament set”, on hi ha una població romanesa que fa ús de l’espai públic amb assentaments, i d’altres que no són considerats sense sostre, anomenats pidolaries, i els trobem pel carrer de Creu Coberta o als entorns de l’Estació de Sants. Els veïns van fer saber que aquest col·lectiu també és força nombrós a la plaça Joan Corrades o a l’Estació d’Autobusos de Sants.

Més tard, des de l’Oficina Municipal d’Habitatge, la seva directora Maite Domínguez, va fer saber les eines que ofereixen al veïnat des d’aquesta àrea. Un dels programes que va destacar és el d’ajuts a la rehabilitació que pretenen millorar la conservació dels edificis, dels ajuts que des de l’Ajuntament proporcionen per garantir l’accessibilitat a l’habitatge i al lloguer social.

En el torn obert de paraules, Jaume Laporta, un dels veïns llogaters de l’edifici d’habitatge del carrer Leiva 37 va fer arribar la seva preocupació, “estem demanant i buscant ajuda per aturar aquesta situació”. Des de l’Associació de Veïns d’Hostafrancs, Jordi Clausell va demanar que es reformi la plaça dels Països Catalans abans d’acabar el mandat, i va informar d’una plaga de mosquits als entorns del Parc de l’Espanya Industrial. Clausell va exigir al Districte un plantejament per aturar el gran nombre d’actes incívics.

Més informació: Fotos i material gràfic

Notícia publicada a el3.cat